Lilypie First Birthday tickersNotes:

Rabu, 10 Jun 2009

Soto Johor

6 Jun 2009

Hari nie cuti sempena Keputeraan Agong..saya dah cadang dengan hubby nak masak satu menu special yang di bawa khas dari negeri kelahiran saya, Johor. Dah lama saya teringin nak makan menu nie apatah lagi sekarang nie tengah berbadan dua..tentu baby pun nak rasa juga..heheh..tu je alasan saya kalo nak makan macam2. menunya kalo nak tahu mesti la SOTO JOHOR yang menjadi favorite saya sejak kecik lagi. Kebetulan saya baru je balik kampung di Muar Johor, sempat juga mak bekalkan rempah soto nie untuk saya bawa balik ke umah. Yerlah mana tahu saya nak masak ke..mak pun tahu saya suka masak..so apa salahnya saya mencuba Soto Johor nie untuk dihidangkan wat orang-orang klate...hehehe..terutamanya wat suami serta family hubby di Kota Bahru nie...kalo nak tahu bahan-bahannya jom baca kat bawah nie...

Bahan-bahannya Soto :
1 pek rempah soto
1 bungkus nasi empit Nona
1 ekor ayam
4 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1bungkus soo hoon
1 bungkus kacang tanah
Taughe (Rm 0.30)
Daun Sup
Bawang goreng
Bahan-bahan untuk Begedel:
Daging cincang
3 biji ubi kentang (direbus+dilenyek)
1 biji telur
kicap lada :
Cili padi (kalo suka pedas ambik lebih)
kicap manis
bawang putih (dikisar bersama cili tadi)

Jeng...jeng..jeng...dan inilah hasilnya......

* Soto nie sedap kalo makan tengahari atau petang..makan time sup dia panas2 dan tambah kicap lada..ermmm..sedap bangat sampai menjilat sudu..hehehehe..

Tiada ulasan: